Θέρμανση

Γενικά για τη Θέρμανση

Θοδωρής Χατζόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός τ.ε. - Θέρμανση Σκοπός της θερμανσης είναι να επιτευχθει ισορροπία μεταξύ της θερμότητας του σώματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.Οταν υπάρχει αυτή η ισορροπία γίνεται άνετη η παραμονή του ανθρώπου είτε σε χώρους που εργάζεται είτε που κατοικεί.

Θέρμανση με Σώματα

Τα θερμαντικά σώματα είναι συσκευες που μεταδίδου με ακτινιβολία η μεταφορά θερμότητας από ένα σύστημα παραγωγής και διανομής (λέβητας και δίκτυο) προς μερικούς χώρους που πρέπει να θερμανθούν.

Στα θερμαντικά σώματα της κεντρικής θέρμανσης, η μετάδοση της θερμότητας γίνεται με μεταφορά και ακτινοβολια.Ετσι προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε την ακτινοβολία των θερμαντικών σωμάτων αλλά και να μην εμποδίζουμε το ρεύμα αέρα για την μεταφορά της θερμότητας.

Ηλιακή Θέρμανση

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος είναι ίδια με αυτή ενός κεντρικού συστήματος ηλιακών για θέρμανση Ζ.Ν.Χ. Η ενέργεια των ηλιακών συλλεκτών μεταφέρεται σε ένα καλά μονωμένο θερμοδοχείο και θερμαίνει αρχικά το νερό της κεντρικής θέρμανσης και στη συνέχεια το ζεστό νερό χρήσης. Εάν η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί, τότε τίθεται σε λειτουργία ο λέβητας και συμπληρώνει την απαιτούμενη ενέργεια. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων και η θέρμανση των χώρων και του νερού χρήσης επιτυγχάνεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Γεωθερμία

Τα γεωθερμικά συστήματα αξιοποιούν την σταθερή θερμοκρασία, η οποία υπάρχει στο έδαφος, αντικαθιστώντας πλήρως τη χρήση πετρελαίου ή άλλου καυσίμου. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, η Ψύξη και η Θέρμανση ενός κτιρίου που χρησιμοποιεί Γεωθερμικό Σύστημα είναι μέχρι και 75% οικονομικότερη (δηλαδή, λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο κόστος πετρελαίου και με τη χρήση μόνο μίας συσκευής για θέρμανση και ψύξη).

H αρχή του Γεωθερμικού Κλιματισμού (Θέρμανση - Ψύξη) βασίζεται στο γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους 12 -14°C. Σε αυτή την αρχή της θερμοδυναμικής βασίζεται η χρήση των γεωθερμικών εναλλακτών, που κατά μια έννοια 'μεταφέρουν', με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας, τους 14° C του εδάφους μέσα στο σπίτι μας καταναλώνοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια. Κατά ανάλογο τρόπο, το χειμώνα το γεωθερμικό σύστημα καλείται να ανυψώσει τους 12 - 14° C του εδάφους μέχρι τους 20 - 22° C για να ζεστάνει το χώρο μας.

Αντλίες Θερμότητας

Η μεγάλη ζήτηση των αντλιες θερμότητας για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας οφείλεται στην ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος από το βλαβερό CO2.

Η αρχή της λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό) βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι Αντλίες Θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 25% το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%.

Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Θεωρείται από πολλούς καινοτομία στο πεδίο των εφαρμογών Θέρμανσης, αποτελεί τεχνική που εμφανίζεται στην αρχαιότητα με βασική καύσιμη ύλη τα καυσόξυλα και μέσο μετάδοσης τον αέρα, που διαχέονταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από τα δάπεδο.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με νερό χαμηλής Θερμοκρασίας, από 30° -45°, που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο. Η θέρμανση διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο μέσω ακτινοβολίας ζεσταίνοντάς τον και προσφέροντας μια αίσθηση Θερμικής Θαλπωρής, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.