Κλιματισμός

Γενικά για τον Κλιματισμό

Θοδωρής Χατζόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός τ.ε. - Κλιματισμός Κλιματισμός είναι το σύστημα που εγκαθίσταται σε ένα χώρο με σκοπό τη ρύθμιση των χαρακτηριστικών του αέρα (θερμοκρασία, υγρασία, καθαρότητα) για δημιουργία συνθηκών άνεσης για τον άνθρωπο.

Εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους που κινείται ο άνθρωπος (οικίες, χώρους εργασίας, εργαστήρια, χώρους ψυχαγωγίας κ.λπ.).

Σκοπός μιας κλιματιστικής εγκατάστασης είναι να κλιματίζει, να καθαρίζει, να ελέγχει την υγρασία και την κίνηση του αέρα αυτόματα.

Οικιακός Κλιματισμός

Αναμβφισβήτητα ο ρόλος των κλιματιστικών στους χώρους του σπιτιού είναι πολύ σημαντικος αφού βοηθά στην καλή διάθεση και στην ευεξία μας.(κλιματιστικά split τοίχου, μικρές κασέτες, ντουλάπες όπως και οροφής δαπέδου).

Επαγγελματικός Κλιματισμός

Σε επαγγελματική βάση, οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να αποφέρει τη μέγιστη δυνατη απόδοση με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση (καναλάτα μηχανήματα, ντουλάπες, κασέτες και οροφής-δαπέδου μεγαλύτερης απόδοσης, πολύ-διαιρούμενα μηχανήματα, αντλίες θερμότητας και chillers νερού).

Κλιματισμός Εξωτερικών Χώρων - Υδρονέφωση

Τα κυρίαρχα στοιχεία το νερό και ο αέρας λειτουργούν με τη μέθοδο της υδρονέφωσης.

Το νερό ψεκάζεται μέσα από ειδικά ακροφύσια στο περιβάλλον και μετατρέπεται σε μικροσκοπικά σταγονίδια με διάμετρο μέχρι 5 micron, όπου σε ζεστή ατμόσφαιρα ατμοποιούνται αυτόματα με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μέχρι και 16 βαθμούς Κελσίου.

Φανταστείτε λοιπόν ότι μπορούμε να μειώσουμε την εξωτερική θερμοκρασία 40 βαθμών με τη βοήθεια του συστήματος ψεκασμού στους 24 βαθμούς Κελσίου.Τα ακροφύσια (μπεκάκια) τοποθετούνται είτε περιμετρικά στην οροφή του χώρου που θέλουμε να δροσίσουμε είτε προσαρμόζονται πάνω σε ανεμιστήρες με το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αερισμός - Εξαερισμός - Ηλιακός Εξαερισμός

Είναι η ανανέωση του αέρα με φυσικό η τεχνητό τρόπο μέσα σε ένα χώρο. Φυσικό η ελεύθερο εξαερισμό (αερισμό) έχουμε όταν π.χ. ανοίξουμε τα παράθυρα στο σπίτι μας.

Αυτό βέβαια ίσως είναι αρκετό για ένα σπίτι, για όλες όμως τις άλλες περιπτώσεις, ο εξαερισμός πρεπε να γίνεται με τεχνητό τρόπο, δηλαδή, αφού μελετήσουμε την περίπτωση, να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει τον χώρο που μας ενδιαφέρει με εξαναγκασμένη ροή αέρα.

Ηλιακός εξαερισμός Η παγιδευμένη θερμότητα και υγρασία κάτω από τις στέγες αυξάνουν τις δαπάνες για ηλεκτρισμό και προκαλούν σταδιακή φθορά στα δομικά στοιχεία του κτηρίου.

Οι θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να φθάσουν τους 65 C° ενώ η συμπύκνωση που προκαλείτε από την υγρασία μπορεί να είναι τόσο αυξημένη ώστε να φαίνεται ως διαρροή στέγης.

Ο ηλιακός εξαερισμός τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών panels, προσφέροντας έτσι μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Τοποθετείται στις στέγες των κτιρίων αποβάλλοντας έτσι την υπερβολική θερμότητα το καλοκαίρι και την διαβρωτική υγρασία το χειμώνα ενώ η απόδοσή μπορεί να ξεπεράσει τους κοινούς εξαερισμούς.